Manifestace v praxi řidiče

Jsou ženy, pro které je řízení auta výzvou. Pro některou je ta výzva náročnější, pro jinou zase méně náročnou, ale pořád výzvou. V rámci řízení můžeme vnímat mnoho výzev, které nám přináší každodenní usednutí do auta. Některé z výzev nemusí být nutně spojené s technickou stránkou ovládání auta.

Často se setkávám se ženami, které svůj strach řídit auto mají z opravdu rozličných důvodů. Ale nejčastějšími důvody jsou například obavy z nehody, hluboko zapsané bloky ze špatných zkušeností z minulosti (dávné i nedávné), neustálý nátlak ze svého okolí, ponižování s narušování sebevědomí v této oblasti a mnoho dalších. Každá jedna žena má svůj vlastní důvod. Své vnímání situace ve které se nachází. A přesto tyto ženy svou situaci chtějí změnit, touží po nezávislosti, po svobodě, kterou jim řízení auta může přinést. Ráda bych, abyste se nechaly inspirovat, jak například taková manifestace, či zhmotnění nebo i kvantování může pomoci překonávat různé obavy.

Co je to manifestace a jak může pomoci řidiči?

S manifestací jsme se už mnohokrát setkali. Možná jsme ten proces jen dříve nepojmenovali. Můžeme říct nejspíše každý, že minimálně jako dětem, se nám povedlo si něco takzvaně zhmotnit, aniž bychom to dokázali vysvětlit. Prostě se to tehdy stalo a my to nevnímali jako zázrak. Dělo se to pokaždé, kdy jsme to chtěli. Dnes, dnes jsme zvyklí na všechno tlačit, chceme vše hned, včera bylo pozdě. Ale jak moc umíme být tady a teď? V přítomnosti? A to je v autě moc důležité. Jakmile sedíme na sedadle řidiče, musíme být plně přítomni a tady a teď v této dané situaci.. ale to jsem lehce odbočila. Zpět k manifestaci. Manifestaci můžeme chápat jako proces, kdy vědomě přetváříme myšlenku v realitu. Jsme ti, co jsou si vědomi, že mohou tvořit svou realitu a že ji tvoří. Ingredience pro manifestaci nejsou tajné. Myšlenka, záměr, emoce, opuštění. Čtyři jednoduché ingredience, které ve správných poměrech pracují v náš prospěch. Představte si, že pokud pracujete s manifestací v běžném životě, tak konkrétně při řízení auta jde o to, abyste se z ženy, která má jakékoli obavy a strachy řídit proměnily v ženu, která si věří, řízení ji baví a nemá problém kdykoli sebrat klíčky, nastartovat a vyjet.

Mnoho žen, a nejen žen, si spojuje manifestaci s něčím neuchopitelným. Něčím abstraktním či duchovním, a že se nic takového nemá plést do tak praktické a technické záležitosti, jako je řízení auta. Ale nakonec, když to vyzkouší, tak zjistí, že manifestace je užitečná, může být konkrétní a praktická. Co si často jako řidič manifestuji? Já si manifestuji parkovací místa tam, kde mám cílový dojezd. Manifestuji si hladkou jízdu a díky ní i nižší spotřebu. Často už při manifestaci pamatuji i na mechanickou část auta jako je motor, převodovka, jak to pracuje po cestě, aby vše bylo v pořádku. A spousty dalších věcí. A právě pokud máte strach z řízení auta, právě manifestace, to tvoření reality, vám může být nápomocná. Pomůže vám změnit způsob, jak o řízení auta přemýšlíte, může ovlivnit i to, jak se za volantem cítíte, jak k řízení přistupujete a upravuje vám celkový obraz o řízení.

Klíčem k úspěchu je využít ingredience k pročištění starých vzorců myšlení, starých přesvědčení, pročištění bloků a jiných strašáků a vše nahradit novými, které vás podpoří, posílí a pomohou vám utvářet ten obraz o řízení auta, jaký si přejete.

Pročišťovat můžete jednoznačně i sami, ale může vám také velmi pomoci terapeut, který pracuje s metodami, které toto umožňují. A to může mít výborné výsledky Já mám například výbornou zkušenost s metodou odblokování duše SRT v kombinaci s neurolingvistickým programováním NLP a právě manifestací. Na začátku mnohdy slyším příběh, žena si žádá praktickou radu nebo mluvíme o zlepšení praxe. Nakonec se ale vždy ukázalo, že problém netkví jen v praxi jako takové, myslím v ovládání auta, jeho pedálů atd.. ale právě v hluboko zakořeněnými bločky, které se usadily a hověly si tam, kde se staly výzvou pro tuto ženu. Takové pročišťování může být náročným procesem, protože nánosy bahna, které jsme si za život zvládli udělat tvrdnou, a tak je potřeba se postupně tou krustou dostat až k jádru pudla.

Kde se ten strach řídit auto bere?

Pojďme se podívat na to, kde se ty strachy z řízení vezmou. Proč ženy tyto strachy pociťují a kde mohou být ty příčiny, které podvědomí ukotvilo a zasypalo již zmíněným bahýnkem. Pojďme se podívat na některé příklady, se kterými jsem se setkala v rámci své praxe se ženami. Možná v tom uvidíte i svou zkušenost. Není možné obsáhnout vše, protože i zdánlivě podobná zkušenost či zážitek je tak individuální, že by to vydalo na knihu.

-> Nepříjemný zážitek z minulosti – v dětství byla žena svědkem hádky rodičů kvůli řízení, ponižování matky otcem za (ne)schopnost, žena byla účastník nehody, byla svědkem nehody, viděla nehodu, později nepříjemné zkušenosti z autoškoly, z prvních samostatných jízd…

-> Nedostatek sebedůvěry – přesvědčení v rámci společnosti, že žena nemůže být dobrá řidička, že na to nemá. Přesvědčování od blízkých, které zrovna není podporující a tím pádem chybí podpora ve schopnosti a tím pádem i sebevědomí dostává takříkajíc na zadek. Sebedůvěru je velmi jednoduché srazit, takže tam je toho opravdu moc. Zraňující slova nebo i přístup a spousty dalších..

-> Nátlak blízkého okolí – často nátlak souvisí i se sebedůvěrou a o to víc se tím zaobíráme, když se to děje od lidí, od kterých bychom spíše čekali podporu a oporu. Například žena, kterou nutil manžel řídit, protože ho už nebavilo dělat „taxikáře“. Žena, ze které si dělali v rodině šprťouchlata, že neřídí, že se bojí. Žena, která byla od mala přesvědčovaná svým tátou, že žena za volant nepatří.. a tak bych mohla pokračovat dál.

-> Perfekcionismus – potřeba dokonalosti, žena potřebovala vše napoprvé, hlavně, ať to auto v kopci při rozjezdu nechcípne, zaparkovat couvačkou napoprvé a hlavně pokaždé dostat pozitivní zpětnou vazbu od své drahé polovičky.

-> Minulé životy – v minulém životě zapříčinila žena v roli muže nehodu kočáru. Jinde zase jela žena v jakémsi sportovním autě a s tím se vznesla a zmizela. Jiná žena seděla v kočáře a zažila nehodu.

Musím říct, že každý z příběhů, které ovlivnily ženino vnímání řízení auta, je naprosto jedinečný a něčím zvláštní. Ovšem minulé životy v této souvislosti jsou kolikrát opravdu dechberoucí, hlavně, když v rámci regrese ta žena popisuje celkově prostředí i situaci a prožívané emoce. Ale o regresi jindy.

Jak pomáhá manifestace překonat strach z řízení auta?

V kontextu řízení auta není manifestace o tom, že budeme sedět v autě, koukat do zrcátka ve stínítku a opakovat si, že se nebojíme, že přece je to jednoduché, zvládne to každý a vlastně vůbec není důvod se bát, protože řídí kde kdo, na silnicích je hromada aut a když může řídit támhle Máňa, co to udělala na pátý pokus, tak proč nemůžu já? Tak takhle to úplně nefunguje. Je to komplexní a celostní přístup vůči sobě, který zahrnuje kombinaci postupů, přístupů, čištění a aplikování receptu, o kterém jsme si říkali výše. Je to neustálá komunikace našeho vědomého já s tím podvědomým. Je to také o vnímání toho, jaké se nám opakují vzorce chování, myšlení, jaké nám přichází emoce a jak s nimi nakládáme.

Součástí manifestace je nejen recept se záměrem, ale také změna přesvědčení. Tu můžeme provádět i úplně sami, bez vedení. Záleží, jaký kdo je typ. Někdo je více emoční, jiný zase vizuální a někdo potřebuje provádět a slyšet. Já ráda pracuji pomocí vhodného meditačního cvičení v kombinaci s afirmacemi a vizualizacemi. A to můžete i sami. Vytvořte si jednoduché afirmace jako „Jsem klidná a soustředěná řidička“ a tu si převeďte i do vizualizace, kde si sebe představíte v roli klidné a soustředěné řidičky. Afirmace je dobré opakovat, aby si s tím naše vědomí poradilo. Doporučuji si afirmace opakovat v autě, aby se afirmace propojila s místem a ideálně i s činností. No a vizualizace je výborná v tom, že naše vědomá mysl si obraz z vizualizace bude pamatovat a pomůže v nějaké vypjatější situaci tělo uklidnit.

Manifestace určitě není jediná cesta, ale je to možnost, je to jiný směr. Praxe v rámci řízení auta je určitě velmi důležitá, to bez debat, ale je příjemné věnovat se také svému vnitřnímu světu mimo auto, mimo řízení, hledat i jiné souvislosti, vnímat je a měnit je. Je mnoho cest, na které se můžete zaměřit. Manifestace je jednou z nich. Je výborná sama o sobě i v kombinaci. Ať už se jí věnujete sami nebo se necháte provázet terapeutem a podle jeho vedení pak praktikujete. Změna vždy přichází zevnitř a je dobré tu změnu chtít sama ze sebe. Ze své podstaty. Ne proto, že vás nutí situace nebo někdo z okolí. Prostě je to o vás, vychází to z vás. A když se na to, co opravdu z hloubi duše chcete, přijde změna. Zmírní se strachy, zvýšíte si sebevědomí, sebedůvěru a to nejen vuči řízení auta, ale i v jiných oblastech života. Zažijete změny, které budou mít pozitivní dopad nejen na vaše zkušenosti s řízením.

Na první pohled může manifestace působit jako neuchopitelná technika. Ve skutečnosti je ale velmi praktická a učí nás vědomě vést myšlenky a energii k dosažení našeho konkrétního cíle. Pro ženu praktickou a pragmatickou to znamená, že prostě vezme sílu myšlenky a tím dosáhne toho, co chce, což může být řídit auto beze strachu a s větší sebedůvěrou. Žena, která vnímá manifestaci více duchovně to pojme jinak. Ať to uchopíte za jakýkoli konec, prostě manifestace je o tom, jak nastavit svou mysl tak, aby každou ženu podpořila na cestě k cíli, aniž by mysl blokovala pokrok k cíli.

Na závěr krátké sdílení ženy, jak jí manifestace pomohla změnit vztah k řízení auta. Vzhledem k zachování anonymity neuvádím jméno dotyčné. Příběh uvádím se souhlasem k publikování.

Ahoj, ráda bych se krátce podělila o svůj příběh, kdy jsem dlouhá léta neřídila a ty jsi mi pomohla dostat se ven z bludného kruhu strachu, volantu, nízkého sebevědomí v pocitu vlastní neschopnosti. Od autoškoly jsem řídila asi jen 5x a to vždy večer na krátkou vzdálenost, kdy jsem jela pro malou k mojí mámě. Když seděla v sedačce a já jela domů, koukla jsem se do zpětného zrcátka, abych ji viděla a nejednou mě oslnilo auto. Auto mě předjelo, já zastavila a nějak jsem se ocitla v šoku. Z ničeho nic jsem pocítila strach řídit. Dívala jsem se střídavě na dceru, dopředu před sebe do tmy a nevěděla, co se to stalo. Nějak jsem se dostala domů a manželovi řekla, že už řídit nemůžu, že to asi nezvládnu. Nechápala jsem, co se stalo.

Hledala jsem možnosti, jak se toho pocitu zbavit. Hledala jsem někoho, kdo by mohl popochopit, co cítím a vysvětlit mi, proč se to stalo a řekl mi, co s tím mám dělat. Řídit jsem zas tak moc nepotřebovala, poprosila jsem svoji mámu, aby pro malou jezdila a domluvily jsme se. Týdny ubíhaly a nic. Zkusila jsem hledat i souvislosti s psychosomatikou a jinde, a to jsem na to nebyla.

Pak jsem narazila na nějaký tvůj příspěvek na fb a přidala se do tvojí skupiny. Já ale svou situaci chtěla řešit co nejdřív. Přiznám se, tvůj přístup je opravdu velmi jemný a já jsem zvyklá na rychle a úderně. Ale rozhodla jsem se tě oslovit a věřila jsem, že právě tvůj přístup bude i přes můj zvyk to pravé. Měly jsme spolu první setkání online, kdy jsem se vypovídala a tys mi pomohla uvědomit si, kde se ten můj blok mohl vzít. Vysvětlila jsi mi vše, jak jsem si přála. Opravdu jsem věděla, že mi rozumíš a můžu ti říct vše, co mě trápí a nebudeš mě nijak soudit. Dala jsi mi návod, jak ten blok najít. K druhému setkání jsem už tušila, kde je. Tam jsme ten blok rozpustily. Pamatuji si, že jsem byla lehce skeptická k meditační technice, ale dnes jsem za ni opravdu vděčná. Našly jsme spolu několik situací, které jsi mi pomohla uvědomit si a přepsat. Pak jsi mi dala za úkol právě manifestaci. Sestavila jsi mi na míru moje afirmace, provedla jsi mě jimi a pomohla jsi mi manifestaci uvést do vlastní praxe. Od té doby se cítím mnohem lépe, opět řídím a těším se pokaždé, kdy můžu sednout do auta. Děkuji za to, že jsem našla tebe a tvou skupinu, a že jsem neotálela tě oslovit.

Jsem nadšenou řidičkou, jsem ráda spolujezdcem, ale ještě raději jsem GPSkou a průvodcem pro ženy. Propojuji ve vzájemnou synergii terapii, koučink a své znalosti instruktorky autoškoly. Ráda ti ukážu, že řízení nemusí být „nutné zlo", ale že si jej můžeš oblíbit. Nebo minimálně mít ho jako neutrální činnost. V rámci terapií, koučinku a mentoringu se zaměřuji v osobním opečování na komunikaci, rovnováhu v životě a na řízení auta a jeho zrcadlení do našich běžných činností. Se svými klienty rozvíjíme jejich emoce, vědomí i sebereflexi.